Selecteer een pagina

Vele kantoorpanden moeten voor miljoenen worden versterkt

sep 30, 2019Nieuws

De eigenaren van honderden gebouwen hangt een kostenpost van miljoenen boven het hoofd, omdat ze moeten voldoen aan aangescherpte bouwregels, schrijft Het Financieele Dagblad (FD) op basis van bouwexperts.

Twee jaar geleden stortte bij luchthaven Eindhoven zonder aanleiding een parkeergarage gedeeltelijk in. Inmiddels is de garage opnieuw opgebouwd en opent deze dinsdag. Het gebruikte type vloer is sinds 2000 veel toegepast in kantoren en parkeergarages. Deze zogenoemde breedplaatvloeren zijn tot twee derde zwakker dan werd aangenomen. Uit de nieuwste onderzoeken blijkt bovendien dat ook afgeleiden van de vloersoort minder sterk zijn dan gedacht.

De gebouwen met deze vloertypen liggen onder de loep. Hoewel niet meteen wordt gevreesd voor instortingsgevaar, moeten de gebouwen wel snel gecontroleerd worden en mogelijk gerepareerd. De kosten voor herstel zouden oplopen tot meer dan 1 miljoen euro per gebouw.

Ook de overheid heeft gebouwen in handen die in aanmerking komen voor een controle, zoals de rechtbank in Zwolle en het ministerie van Binnenlandse Zaken. Deze panden werden in het voorjaar al op een lijst gezet. Naar schatting lopen de kosten in de miljoenen, aldus een bouwkenner in het FD.

De meest risicovolle panden moeten in 2020 gecontroleerd en aangepast zijn. Daarna volgen de minder risicovolle gebouwen. Gebouweigenaren die weigeren mee te werken, riskeren dat door de gemeente onbruikbaar verklaren van het pand.

Bron: Nu.nl

FacebookInstagramLinkedInWhatsApp