Selecteer een pagina

Strafadvocaten staken voor hogere vergoeding rechtsbijstand

sep 30, 2019Nieuws

Tientallen strafrechtadvocaten hebben gehoor gegeven aan een oproep van advocaat Robert Malewicz, om in januari twee weken te staken. Zij willen daarmee de minister voor Rechtsbescherming, Sander Dekker, onder druk zetten om de vergoedingen voor gefinancierde rechtsbijstand te verhogen.

De strafrechtadvocaten hebben donderdag de steun van de Nederlandse Orde van Advocaten gekregen. Samenvattend gaat het de strafrechtadvocaten om de vergoeding die zij van de overheid krijgen voor het verlenen van rechtsbijstand aan verdachten van een misdrijf, bijvoorbeeld winkeldiefstal of mishandeling, die het zelf niet kunnen betalen. Een vorm van sociale advocatuur die veel strafrechtadvocaten vaak naast hun reguliere werk uitoefenen.

De stakers willen dat minister Dekker de gefinancierde rechtsbijstand een injectie van minstens €127 miljoen per jaar geeft. In een onafhankelijk rapport uit 2017, becijferde rechter Herman van der Meer dat dát bedrag het gat dicht tussen wat advocaten aan uren in het verdedigen van verdachten steken en wat ze vergoed krijgen.

Of minister Sander Dekker de vergoedingen verhoogt, is niet bekend. De minister liet eerder in reactie op protesten en vragen van bezorgde Kamerleden weten géén actie te willen ondernemen. Hij ziet meer heil in een algehele hervorming van het rechtsstelsel. Desondanks kregen advocaten die minderjarige verdachten bijstaan wel hun zin toen zij dreigden met hun werk te stoppen: de minister zegde hun begin september de gevraagde vergoeding van €150 per politieverhoor toe.

Bron: Het Financieele Dagblad, FD

FacebookInstagramLinkedInWhatsApp