Selecteer een pagina

Drie vragen over franchisen

aug 11, 2019Blogs

Drie vragen over franchisen
Bij ondernemen komt heel wat kijken, zo ook bij franchisen. Franchise Partners selecteerde drie vaak gestelde vragen om te beantwoorden. Lees verder en kom meer te weten over franchisen!

1. Hoeveel kost een franchise?
Aan het starten van een franchise zijn kosten verbonden, maar hoeveel is afhankelijk van de franchiseformule en -gever. Veelal betaald een startende ondernemer een eenmalig bedrag om franchisenemer van de desbetreffende formule te worden. Beter bekend als de zogeheten entreefee, franchisevergoeding of -bijdrage, maar ook royalty. Daarnaast zijn er jaarlijkse, terugkerende kosten waarmee rekeningen moet worden zoals reclame-uitingen. En afhankelijk van het soort franchise (en de formule) ben jij verbonden aan reclame-uitingen en kortingsacties van de franchisegever; een kortingsactie vanuit het hoofdkantoor geldt hoogstwaarschijnlijk ook voor jou. Evenals salarisafspraken en overigen.

2. Voor wie is franchising aantrekkelijk?
Franchising is interessant voor startende én doorgewinterde ondernemers die risico’s klein willen houden. Met name als jij graag wilt ondernemen in een branche met veel concurrentie. Franchise geeft een bepaalde vorm van veiligheid door het kleiner startrisico mits er sprake is van een succesformule, maar ook door de begeleiding vanuit de franchisegever waar jij meer tijd overhoudt voor kerntaken. Mogelijke schaalvoordelen zijn eveneens voor menig ondernemers aantrekkelijk.

3. Heeft franchising ook nadelen?
Als jij als ondernemer er geen problemen mee hebt om een deel van jouw zelfstandigheid in te leveren, dan heeft franchising niet perse nadelen voor jou. Immers, als franchisenemer ben jij verplicht om de algemene voorschriften van de franchiseformule na te leven. In de blog ‘Het verschil tussen een harde en zachte franchiseformule’ hebben wij uitgelegd dat afhankelijk van het soort franchise de spelregels verschillen, maar er ook vaak genoeg een middenweg is. Sowieso dienen de contractuele verplichten nageleefd te worden, evenals het betalen van een (jaarlijkse) vergoeding (punt 2). En afhankelijk van de franchiseformule zijn investeringen wenselijk; denk aan inrichten van het bedrijfspand volgens de richtlijnen. Tot slot is bij een franchise het imago mede afhankelijk van de franchisegevers en andere franchisenemers, wees jezelf daarvan bewust.

FacebookInstagramLinkedInWhatsApp