Registreer en bekijk uw matches.

Hoe je toch een eigen zaak start zonder vermogen

Velen hebben de droom om te ondernemen, maar weinigen hebben een groot startkapitaal. Is een eigen zaak beginnen zonder vermogen dan helemaal niet mogelijk? Dat hangt er maar net vanaf wat je gaat doen en hoe je het aanpakt. In dit artikel lees je 7 handige tips voor startende ondernemers met weinig geld.

#1 Eenmanszaak
Helemaal zonder geld een onderneming starten gaat je niet lukken; de Kamer van Koophandel vraagt namelijk minimaal 50 euro om je bedrijf officieel in te schrijven. Er zijn vele vormen waarin je dat kunt doen, maar verreweg het voordeligst is de eenmanszaak. Dan ben je ook wel freelancer of zelfstandige zonder personeel (zzp’er).

#2 Ondernemingsplan
Wat je ook gaat doen, het is altijd slim om een gedegen plan te maken. Als eenpitter lijkt het misschien wat overdreven om uitgebreid marktonderzoek te doen of een SWOT-analyse te maken, maar het zijn vaardigheden die je later ook van pas komen als je je onderneming verder wilt laten groeien. Bovendien hoeft een goed ondernemingsplan geen geld te kosten, online zijn er legio voorbeelden te vinden.

Leestip: Onmisbare onderdelen voor je ondernemingsplan

#3 Crowdfunding
Crowdfunding is inmiddels helemaal ingeburgerd in de Nederlandse samenleving. Wanneer je een goed idee hebt voor een eigen onderneming kun je hier natuurlijk ook gebruik van maken. Er is natuurlijk wel flinke concurrentie, dus zorg wel dat je eerst een heel goed plan hebt voor je aanmelding bij Nederlandse crowdfundsites zoals Collin Crowdfunding, Leapfunder of CrowdAboutNow.

#4 Lening bij de overheid
Wie nu een uitkering heeft maar weer aan het werk wil, kan in sommige gevallen een Starterslening tot 36.000 euro krijgen van het UWV om zijn of haar eigen bedrijf op te zetten. De precieze voorwaarden waar je aan moet voldoen vind je op de website van de uitkeringsinstantie.

#5 Huur geen kantoor
Heb je vanaf dag één al een bedrijfsruimte nodig? Anders kun je wellicht prima vanuit de garage of de woonkamer thuis werken. Een andere slimme oplossing is om een flexplek te huren bij een coworking. Hier kun je voor een bescheiden bedrag per maand werken en kom je bovendien interessante nieuwe mensen voor je netwerk tegen. Wat ook kan is dat je alleen een ‘virtueel kantoor’ huurt, dat kan vaak al voor een paar tientjes per maand. Zo heb je wel een net bedrijfsadres, maar ben je er geen kapitalen aan kwijt.

#6 Gratis online
Met tools zoals Joomla, Wix of WordPress heb je zo een gratis website gemaakt. Voor een paar euro heb je ook een officiële .NL-domeinnaam en bijbehorende hosting. Zeker aan het begin hoeft een website nog niet zoveel te kosten. Je kunt er zelfs voor kiezen om eerst alleen actief te zijn op sociale media en je bedrijf aan te melden bij Google.

#7 Contentmarketing
Adverteren is duur. Maar je kunt mensen ook op andere manieren in je onderneming interesseren. Een van de bekendste is contentmarketing: door online interessante artikelen (foto’s, video’s, infographics, tweets enz.) aan te bieden word je online beter gevonden. Zo bereik je vanzelf een interessante doelgroep. Een eenvoudige manier om met contentmarketing te beginnen is door een maandelijkse nieuwsbrief te schrijven.


Reactie


800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis