Registreer en bekijk uw matches.

Alternatieve financiering: dit zijn je valkuilen

Eindelijk is het zover, de kogel is door de kerk. Je gaat voor jezelf beginnen. Daar is geld voor nodig. Je weet al dat de bank je niet gaat helpen dus zoek je alternatieven. Die zijn er gelukkig volop tegenwoordig. Wees je echter bewust van deze valkuilen.

Het kost tijd
Een goede financiering neemt veel tijd in beslag. Ook al zijn er banken die adverteren met een krediet in één dag de realiteit is dat een groeifinanciering minimaal drie tot vier maanden kost. Voor ‘echte’ starters zelfs nog twee tot vier maanden langer. Als het water je nu dus al tot de lippen staat dan ben je helaas te laat.

Onvoorbereid crowdfunden
Het lijkt zo mooi, je gooit je product op kickstarter en de tonnen stromen binnen. De realiteit is anders. Goed crowdfunden vergt een zeer goede voorbereiding, voornamelijk aan de marketing kant. Alleen een vet product hebben is niet voldoende. Je moet laten zien en voelen dat je het kunt verkopen. Als je slim bent dan doe je dat ook alvast, nog voordat je crowdfunding campagne start. Op die manier heb je namelijk in zeer korte tijd al investeerders achter je bedrijfsnaam. Iedereen die dan kijkt is niet meer de eerste, een belangrijke drempel is weggenomen.

Een onervaren investeerder
Of je nu met een business angel werkt, een informal investor of een venture capitalist, niemand gaat lukraak geld in jouw bedrijf stoppen. Vooraf lichten ze je helemaal door en ze willen ook veel te zeggen hebben in je bedrijf. Let erop dat je dat zelf ook doet bij de betreffende investeerder. Vraag eens niet alleen om een aantal succesvolle bedrijven maar ook om één of twee die failliet gingen. Laat je introduceren. Kan dat niet dan is de kans groot dat jij een proefkonijn bent voor een beginner. Dat moet je niet willen. Triple F In het jargon spreken ze van ‘friends, family and fools.’ Daarmee bedoelen ze iedereen die je zondermeer vertrouwt. Die je geld geven zonder al te harde garanties of strikte termijnen om terug te betalen. Dat lijkt ideaal. Vraag jezelf alleen af of jij die lieve tante voor enkele tienduizenden euro’s het schip in wil laten gaan als het misloopt. Al haar spaargeld weg. Dat zet best wel druk op de familieband. Wil je deze route volgen maak dan in ieder geval goede en bovenal zakelijke afspraken.

Financieren 2.0
Het is gelukkig niet allemaal kommer en kwel. Praat gerust eens met je bank en kijk of ze je kunnen helpen. Het zogenoemde ‘stapelen van financieringen,’ het combineren dus van verschillende soorten financiering, kan misschien wel de beste oplossing zijn. Jouw adviseur kan je mogelijk wel in contact brengen met de relevante instanties of personen.


Reactie


800 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis